Erőművek Éjszakája


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csatlakozó partnereivel együttműködve 2019. október 11-én első alkalommal rendezte meg az Erőművek Éjszakáját. A rendelkezésre álló helyek 85%-ára regisztráltak az érdeklődők, összességében ez 42 helyszínen közel négyezer látogatót jelent.

A villamos energia és a távhő mindennapjaink elengedhetetlen energiaforrásai. Szinte nincs olyan tevékenységünk, amelyhez ne használnánk valamilyen formában az elektromosságot. Árammal működtetjük a háztartási eszközeinket, áramot használunk otthonaink és közintézményeink világításához és a közlekedéshez. Mindennapjaink kényelmét szolgálja a távhő is. Télen ez biztosítja a rendszerre csatlakoztatott lakások és közintézmények fűtését, illetve meleg víz előállítására is használható. Nap mint nap több ezren dolgoznak azért, hogy ezek az alapvető szolgáltatások biztonságosan, jó minőségben és megfizethető áron jussanak el háztartásainkba.

A látogatók megtekinthették az áram, a távfűtés és a meleg víz előállítását biztosító, sok esetben gigantikus méretű berendezések működését, valamint az energiaellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért dolgozó szakemberek napi munkáját is megismerhették. A csoportokat szakértő „idegenvezetők” kísérték végig az egyes helyszíneken, akik közérthetően és élményszerűen mutatták be az erőművek működését, az energiatermelés technológiai hátterét.

Az esemény hivatalos megnyitója és országos sajtótájékoztatója a MEKH szervezésében az MVM Csoport, Észak-budai Fűtőerőművében került megrendezésre, melyet az MVM GTER Zrt. üzemeltet. A sajótájékoztatón Tompa Ferenc az MVM GTER Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy „Az MVM Csoport az energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából Magyarország legfontosabb társaságcsoportja. A villamosenergia-rendszert szabályzó tartalék erőműveinek üzemeltetésével és folyamatos fejlesztésével nagymértékben hozzájárul hazánk ellátásbiztonságához.” 

Az MVM GTER Zrt. mind az öt erőművével részt vett a programon, így Budapesten az Észak-budai Fűtőerőműben, Ajkán a Bakonyi Gázturbinás Erőműben, illetve a Litéri, Lőrinci és Sajószögedi Gázturbinás Erőművekben láttuk vendégül az érdeklődőket. A készenlétben álló (stand by / tartalék) kapacitások  felhasználására olyan teljesítményhiányt okozó üzemzavari helyzetekben kerülhet sor, amikor a villamos energia rendszer egyensúlyának helyreállításához az igénybe vehető hazai kapacitás, illetve a külföldi partnerekkel egyeztethető kisegítés sem elegendő. Ilyen esetekben a tartalék kapacitások igénybevételére a rendszerirányító MAVIR ZRt. Országos Diszpécser Szolgálata (ODSZ) ad utasítást.